نوروپاتی دیابتی (شناسایی ، درمان، مدیریت)

تاریخ : ۱۳۹۳/۰۹/۲۹ / تعداد بازدید : ۴۶۷

نوروپاتی اصطلاحی است که در علم پزشکی برای آسیب اعصاب به کار میبرند. زمانی که عصب آسیب میبیند علائمی مثل درد ، بی حسی و گزگز ایجاد میکند که در زیر به بررسی نوروپاتی در بیماران دیابتی می پردازیم .

تقریبا یک چهارم بیماران مبتلا به دیابت تیپ 2 یا همان دیابت مربوط به بزرگسالان در زمان تشخیص بیماری خود نوروپاتی دارند. گاهی بیمار تنها با علائم گزگز یا گرگرفتگی دست و پا به پزشک مراجعه میکند و بعد از آن متوجه مشکل دیابت خود میشود.

علائم :
بی حسی نسبت به اشیا، گرما یا فشار در نوک انگشتان دست و پا؛ به طور مثال شما تماس اشیا حتی نوک تیز با انگشت پای خود را حس نمیکنید
گزگز یا درد مبهم در دست و پا ؛ دردها اغلب همیشگی است و محل مشخصی ندارد بلکه کل انگشتان دست یا پا را درگیر کرده
احساس وجود حشره یا مو روی دست و پا؛ گاهی درد وجود ندارد بلکه شما دائما احساس میکنید چیزی روی پوست بدن شما وجود دارد و آن را غلغلک میدهد
علائم در کل روز وجود دارد ولی اغلب شب ها بدتر میشود و گاه جلوی به خواب رفتن راحت شما را میگیرد.

تشخیص :
علائم گفته شده را به پزشک گزارش دهید. با انجام آزمایش هایی قند خون شما سنجیده میشود و در صورت نیاز داروهای برای کنترل علائم شما تجویز میشود.

درمان ها :
پیشگیری: یکی از مهم ترین درمان ها کنترل قند خون است. بالا بودن قند خون شما از محدوده طبیعی آن یعنی قند ناشتا بالای 120 و قند خون دو ساعت بعد از غذای بالای 200 علت اصلی بروز نوروپاتی است. هر چه میزان قند خون بالاتر از حد طبیعی باشد این آسیب شدیدتر و سریع است.

مراقبت ها :
به دلیل کاهش حس اندام ها شما ممکن است برخورد با اشیاء را مثل افراد عادی حس نکنید به همین دلیل به خصوص مواظب پاهای خود باشید. یک ضربه مختصر میتواند باعث زخم و خونریزی شود که حتی شما آن را احساس نکرده اید. دیابت باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن شما شده است و بی توجهی به این زخم های ساده میتواند باعث عفونت های جدی، بستری شدن و حتی قطع عضو شود!
پاهای خود را حداقل هفته ای یکبار معاینه کنید. پشت پا، داخل انگشتان و دور ناخن ها را با دقت نگاه کنید. زخم ها و ترک ها را با دقت بررسی کنید و در صورت وجود زخم و عفونت حتما به پزشک مراجعه کنید. از جوراب های پشمی و ضخیم استفاده کنید. کفش های راحت انتخاب کنید و از پوشیدن کفش های تنگ خودداری کنید.

کنترل درد:
میتوان با گرم کردن عضو، استفاده از پماد ها و انواع داروهای خوراکی درد، گزگز و بی حسی را کنترل کرد.
کپسول ها و قرص های خوراکی زیادی برای کنترل دردهای شما وجود دارد. همه این داروها  باعث میشود عصب های آسیب دیده دیگر نتوانند پیام درد را به مغز ارسال کنند در نتیجه دیگر دردی احساس نخواهید کرد. دسته های دارویی مختلفی در اینجا کاربرد دارند و اغلب آنها کاربردهایی غیر از کنترل درد نیز دارد.
از مصرف خودسرانه داروهای کنترل کننده دردهای نوروپاتی خودداری کنید. با پزشک خود مشورت کنید. او بهترین دارو را براساس شرایط خاص بدن شما انتخاب خواهد کرد. از عوارض دارویی نترسید. هر دارویی عوارضی در ابتدای مصرف خود دارد که بدن کم کم به آن عادت میکند. در صورتی که از عارضه خاصی نگران هستید از پزشک یا داروساز خود درخواست اطلاعات بیشتری کنید .

 

آخرین مقالات

Phase III Dose-Comparison Study of Glatiramer Acetate for Multiple Sclerosis

۱۴۰۲/۰۳/۱۶ تعداد بازدید : ۶۰۷

دانستنی های مفید در خصوص حساسیت دارویی

۱۳۹۴/۰۷/۲۱ تعداد بازدید : ۴۹۲

دلایل و درمان سرگیجه

۱۳۹۴/۰۷/۲۱ تعداد بازدید : ۲۶۶۱
نظرات کاربران
دیدگاه