تاریخ : ۱۳۹۳/۰۶/۰۹ /
تعداد بازدید : ۴۳۷
تجربه ی سکته تجربه ی خوشایندی نیست. بستری شدن در بیمارستان و ترس از بروز مجدد سکته یا مشکلات جانبی آن باعث میشود بیماران در معرض افسردگی و اضطراب قرار گیرند به همین دلیل ضروری است با مصرف صحیح داروها و اعمال تغییراتی هر چند کوچک در زندگی از بروز مجدد این تجربه ی ناخوشایند پیشگیری کرد.
مقاله ی زیر مرور کوتاهی بر چند نکته ی کابردی است که بیماران قلبی بهتر است درزندگی روزمره مد نظر قرار دهند :
1. ورزش کنید؛ بعد از سکته های قلبی ورزش کردن به قلب شما کمک میکند تا قوی تر بماند. سکته باعث میشود بخشی از قلب شما ضعیف شود ولی میتوان با تقویت مناطق دیگر قلب، این ضعف را تا حد امکان جبران کرد. در واقع ورزش جزوی از جریان بازتوانی قلب بعد از سکته ها به حساب می آید. ورزش باید متناسب با وضعیت جسمی شما باشد. برای چند هفته ی اول پیاده روی آرام حتی به میزان کم توصیه میشود. شما میتوانید دور اتاق های خانه راه بروید و پس از مدتی مسیرهای طولانی تری را در پارک یا خیابان طی کنید. فراموش نکنید لازم نیست ورزش های سنگین و طولانی مدت انجام دهید. 30-20 دقیقه پیاده روی سبک و روزانه برای محافظت از قلب شما کافی است .
2. سیگار را ترک کنید؛ مواد موجود در سیگار بر روی رگ های شما اثر منفی دارند از طرفی مصرف سیگار بعد از سکته باعث ضعیف شدن قلب میشود و میتواند باعث آنژین صدری، پرفشاری خون و بروز مجدد سکته ها شود. بهتر است این نکته را بدانید که ترک سیگار به تنهایی میتواند احتمال بروز سکته های مجدد و دیگر مشکلات قلب و عروقی را به میزان زیادی کاهش دهد .
3. کنترل دیابت ؛ دیابت یا در اصطلاح بیماری قند یکی از عوامل خطرزا در بروز بیماری های قلب و عروق است. تغذیه ی مناسب، مصرف منظم دارو ها و انجام آزمایش های کنترل قند خون نه تنها از بروز مشکلات ناشی از دیابت مثل آسیب کلیه ها و چشم پیشگیری میکند بلکه از قلب شما نیز محافظت خواهد کرد.
4. انجام آزمایش های دوره ای؛ پزشک برای بررسی وضعیت قلب شما ممکن است آزمایش های دوره ای برای شما تجویز کند. آزمایش خون، ادرار، آنژیوگرافی، سی تی اسکن و MRI از متداول ترین تست هایی است که پزشک بعد از سکته ها برای شما تجویز خواهد کرد. آزمایش ها را جدی بگیرید و به موقع آنها را انجام دهید. در اسرع وقت بعد از گرفتن نتیجه آزمایش به پزشک مراجعه کنید و در صورتی که علامت خاص یا مشکل جدیدی در وضعیت جسمانی شما ایجاد شده به پزشک اطلاع دهید .
5. مسافرت و رانندگی؛ حداقل تا چهار هفته بعد از سکته از رانندگی خودداری کنید. وضعیت شما باید پایدار باشد و قادر به انجام فعالیت های معمول زندگی باشید. در صورتی که بعد از سکته مشکل آنژین صدری پیدا کردید تا زمانی که پزشک آنزین را با داروها کنترل نکرده، از رانندگی خودداری کنید.
6. کنترل استرس های زندگی ؛ این نکته که استرس میتواند باعث سکته شود پایه و اساس علمی ثابت شده ای ندارد ولی دیده شده بیماران بعد از سکته استرس هایی به شکل بی خوابی را تجربه میکنند. به طور کلی شما باید از شرایطی که باعث بی قراری و القای استرس میشود خود را دور نگه دارید. استرس باعث میشود نسبت به زندگی دلسرد شوید و گاه بیماری خود را آزاردهنده و غیر قابل تحمل بدانید. گاه پزشک با صلاحدید خود برای کوتاه مدت یا بلند مدت برای شما داروهای ضد اضطراب یا افسردگی تجویز میکند. مصرف منظم این داروها را در کنار داروهای دیگر خود، منظم دنبال کنید. یوگا، حضور در جمع خانواده و دوستان و خواب کافی از روش های کنترل استرس است که توسط متخصصان و روان شناسان توصیه میشود .
7. رابطه ی جنسی؛ بسیاری از مردم به غلط فکر میکنند رابطه جنسی برای فردی با سابقه ی سکته ممنوع است و این عامل باعث میشود زندگی مشترک آنها دچار مشکل شود اما واقعیت این است که رابطه ی جنسی سالم بعد از سکته های قلبی امکان پذیر است مگر اینکه شما دچار آنژین صدری شده باشید که حین رابطه ی جنسی علائم آن بدتر شود.
8. واکسیناسیون؛ توصیه میشود تمام بیمارانی که مشکلات قلبی عروقی دارند حتی اگر سابقه ی سکته نداشته باشند سالانه قبل از فصل پاییز واکسن آنفولانزا دریافت کنند. دریافت واکسن ضد پنومونی یا همان باکتری عامل عفونت ریه نیز توصیه میشود. تجویز واکسن توسط پزشک انجام میشود و هدف آن محافظت بیماری های عفونی است چون سیستم ایمنی بدن شما به عفونت ها حساس تر از افراد عادی است .