سرطان چيست؟
سرطان بیماری است که در آن گروهی از سلول ها بدون کنترل شروع به تکثیر می کنند و بافت های سالم بدن را از بین می برند. بدن انسان از سلول تشکیل شده است. رشد فیزیکی و جسمی انسان در نتیجه ي تقسیم سلول ها در بافت های بدن صورت می گیرد. این تکثیر در طول سن انسان تکرار و تکرار می شود و سلول های جدید جایگزین سلول های پیر و فرسوده می شوند؛ همین جایگزینی سلول ها باعث می شود که بافت های بدن همیشه سالم بمانند. این فرآیند، فرآیندی منظم است اما اگر در این فرآیند نابهنجاری رخ دهد سلول ها به شکل توده ای از بافت بدن تشکیل شده و تومور به وجود می آید. سلولهای سرطانی از سازوکارهای عادی تقسیم و رشد سلولها جدا میافتند. علت دقیق این پدیده نامشخص است ولی احتمال دارد عوامل ژنتیکی یا عوامل بیرونی همچون ویروس و مواد سرطانزا موثر باشند. در یک جاندار سالم، همیشه ميان میزان تقسیم سلول، مرگ طبیعی سلولی و تمایز، یک تعادل وجود دارد. سرطان شامل همه انواع تومورهای بدخیم میشود که در پزشکی آنها را بیشتر با نام نئوپلاسم میشناسند و داروهاي درمان كننده آن را آنتي نئوپلاست مي نامند. احتمال بروز سرطان در سنین مختلف وجود دارد ولی احتمال بروز سرطان با افزایش سن زیاد میشود.
تومورها دو نوع هستند: بدخیم و خوش خیم.
تومورهاي بدخیم خطرناکند و منجر به سرطان می شوند اما تومورهای خوش خیم خطری ندارند.
سلولهای سرطانی می توانند از بافت های سرطانی جدا شده و وارد جریان خون شوند و در دیگر بخش های بدن شروع به تکثیر کنند و باعث گسترش سرطان در بدن شوند. به این پدیده متاستاز یا گسترش بیماری می گویند. این گسترش باعث تخریب اندام های مختلف و در نهایت مرگ می شود.
انواع سرطان:
سلولهای سرطانی می توانند در همه بخش های بدن رشد کنند. بیش از صد نوع سرطان وجود دارد که زندگی انسان ها را به خطر انداخته اند. از شایع ترین سرطان ها می توان به سرطان كلون پوست، سرطان ریه، سرطان خون، سرطان رحم، سرطان تخمدان، سرطان دستگاه لنفاوی، سرطان پروستات، سرطان حنجره و سرطان سینه اشاره کرد. سرطان پوست سرعت رشد آرامی دارد و به قسمت های دیگر بدن سرایت نمی کند. سرطان ریه بیشتر در مردان رواج دارد. سرطان رحم و سرطان تخمدان نیز در میان زنان و سرطان ریه و سرطان حنجره در میان افراد سیگاری بسیار شایع است.
برای دیدن مطالب بیشتر کلیک کنید:
سرطان چيست؟